Je bekijkt nu Welke watertemperatuur is juist voor de thee?

Welke watertemperatuur is juist voor de thee?

Water te heet? Hier lees je hoe je het op de juiste temperatuur krijgt.

We geven veel om de omstandigheden waarin we onze thee zetten. We zijn voorzichtig met hoeveel thee erin gaat. Hoe lang we de thee trekken en hoe heet het water is. Daar is een goede reden voor. De verkeerde temperatuur, te veel thee of te lang laten trekken kan de smaak van de thee negatief beïnvloeden. Te veel thee of te lang laten trekken kan je gemakkelijk oplossen met een maatlepel en timer. Maar de temperatuur van het water kan lastiger zijn, maar is wel erg belangrijk!

Waarom zou je je druk maken over de temperatuur?

Het gebruik van de verkeerde temperatuur in thee betekent meestal dat je de thee te heet hebt gezet. Door te heet water kunnen de blaadjes van de thee verbranden, hierdoor ontstaat een bittere smaak, dit is met name bij witte en groene thee aan de orde. Een lagere temperatuur zal daarentegen voor zwarte thee een zwakkere smaak geven. Het kan een uitdaging zijn om het water voor de thee op juiste temperatuur te krijgen. Daarom hebben we een aantal tips om je te helpen het goed te doen!

Geduld

De makkelijkste manier om te heet water af te laten koelen is door gewoon te wachten. Als je warm, heet water een paar minuten laat staan zal het water afkoelen tot een geschikte temperatuur. Als je een keukenthermometer hebt, is dit het moment om deze te gebruiken. Als je consequent dezelfde methode gebruik om je water te verwarmen, bijvoorbeeld met de waterkoker of Qooker, is het de moeite waard om het koelproces af te wachten en te meten hoelang het duurt tot het water de 95, 90, 85 en 80 graden bereikt.

IJs, IJs, baby!

De truc die verschillende cafe’s en restaurants gebruiken is om ijsklontjes te gebruiken. Het voelt voor de hand liggend, toch? Als er iets te heet is, voeg dan ijs toe! We raden wel aan om eerst ijs in het kopje te doen voordat je water toevoegt, zo wordt de kou beter verdeeld. Voeg vervolgens 1 vóór 1 ijsblokjes toe. Dit is weer een goed moment om de keukenthermometer te gebruiken. Misschien merk je bijvoorbeeld dat wanneer je drie ijsblokjes toevoegt dat het water geschikt is voor een groene thee. Als je geen kopje maar een theepot zet, zal je het aantal ijsblokjes moeten verdubbelen.